Je potrebné zosúladiť školy s potrebnými profesiami, vyzývajú firmy

31.01.2012 Bratislava

Bratislava 31. januára (TASR) - Štúdium a následné presadenie sa na trhu práce by nemali byť dve oddelené časti, a tak je potrebné tieto dve časti zosúladiť. \"Nemá byť cieľom vzdelávať, aby sme následne mladých ľudí zachytávali v sociálnej sieti,\" zdôraznil člen prezídia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Igor Patráš v rámci predstavenia projektu Národnej sústavy povolaní.

Zladiť sa tak musia v prvom rade zodpovedné rezorty - rezort školstva a práce. \"Vzdelávanie treba postaviť podľa požiadaviek trhu práce a nie podľa predstáv škôl, pedagógov, škôl či rodičov,\" podotkol. Hlavný poradca šéfa rezortu práce Jozefa Mihála (SaS) Xaver Gubáš doplnil, že dobrá škola prináša aj stabilné povolanie.

Na problém škôl a uplatniteľnosť jednotlivých odborov v praxi upozornil aj viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Ján Žačko. \"Dochádza k veľkému nárastu študentov vysokých škôl a vo výrobnej sfére máme nedostatok odborníkov - absolventov stredných odborných škôl s technickým zameraním,\" dodal.

Ako vysvetlil hlavný Mihálov poradca, Národná sústava povolaní je o vytvorení priestoru pre zamestnávateľov a uchádzačov o prácu. Mladý človek by počas svojho štúdia mal byť schopný získať informácie o požadovanej kvalifikácii, možnostiach uplatnenia s touto kvalifikáciou na trhu i potrebe jeho povolania v budúcnosti.

Tento projekt je financovaný z Európskeho sociálneho fondu (ESF) v rámci Operačného programu Zamestnanosť a Sociálna inklúzia. Participuje na ňom rezort práce prostredníctvom Centra vzdelávania MPSVR, Konfederácia odborových zväzov, AZZZ, RÚZ, ZMOS a ďalšie menšie zväzy a združenia.
 

Vyberte región